Ordningen för att ändra ett felaktigt myndighetsbeslut börjar i regel med en intern omprövning hos förvaltningsmyndigheten som fattat beslutet. Om beslutet inte ändras internt är nästa överinstans Förvaltningsrätten. I Förvaltningsrätten har alla enskilda rätt att få sitt överklagande prövat. Handläggningen i Förvaltningsrätten är som huvudregel skriftlig. Det är emellertid möjligt att begära muntlig förhandling i målet. En muntlig förhandling kan leda till att oklarheter reds ut, överklagandet kan utvecklas och den enskilde få utrymme att berätta om sin situation inför Förvaltningsrättens ledamöter. I det fall avslag ges i Förvaltningsrätten är nästa instans Kammarrätten. För att få målet prövat i Kammarrätten behövs prövningstillstånd. I socialförsäkringsmål medges prövningstillstånd i omkring 25 procent av ärendena. Det finns alltså ingen självklarhet i att målet kommer att prövas där.

I regel brukar det vara en fördel att så tidigt som möjligt anlita juridiskt ombud vid omprövning av myndighetsbeslut. Förvaltningsmyndigheten har ett vitt utredningsansvar och med ett juridiskt ombud är det i högre grad möjligt att uppmärksamma och påtala brister i utredningen, eller komplettera med sådant som är av högt bevisvärde redan då ärendet handläggs hos denne. Vi erbjuder dig ett helhetsgrepp av ditt ärende, men skräddarsyr även lösningar, efter din vilja och förmåga. Genom vår hjälp avlastas du ärendet och sköter kontakten med den myndighet som fattat det felaktiga beslutet.

Vi erbjuder oss att åta oss ditt uppdrag som ombud, eller biträda dig genom att författa omprövning eller överklagan av myndighetsbeslutet. Oavsett vilket alternativ som passar dig så genomför vi erforderlig rättsutredning, gör en bedömning av bevisläget och efterfrågar, av dig eller myndigheten, sådana handlingar som är av relevans för att ändra beslutet. Vi efterser även att din omprövningsbegäran eller överklagande skrivs genom erforderliga juridiska formalia, med relevant hänvisning till vägledande avgöranden, praxis eller i övrigt vad som är gällande rätt.

I Förvaltningsdomstolarna, och i handläggning av socialförsäkringsmål finns små möjligheter till att bli beviljad allmän rättshjälp. Rättsskyddsförsäkring täcker i regel inte sådana tvister heller. I det fall vi gör bedömningen att du kan ha rätt till allmän rättshjälp i Förvaltningsrätten kommer vi att meddela dig det, och i sådant fall inskicka ansökan om rättshjälp.